Mini Cooper Forum banner
1 - 10 of 10 Posts

·
Registered
Joined
·
33 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Hi all,

Bit of an SOS from me this eve...I've had a warning from the car regarding the battery (picture below), saying its using too mush power when stationary. Took the car for a 40 min drive with stop-start and air conditioning off etc. When I got home and turned it off it said the battery was very low and I should take the car for a drive. Repeated the process but I've just got the same warning.

Has anyone else had this? Any advice?

Jon
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
1,189 Posts
Hi all,

Bit of an SOS from me this eve...I've had a warning from the car regarding the battery (picture below), saying its using too mush power when stationary. Took the car for a 40 min drive with stop-start and air conditioning off etc. When I got home and turned it off it said the battery was very low and I should take the car for a drive. Repeated the process but I've just got the same warning.

Has anyone else had this? Any advice?

Jon
- Make sure you're turning off the electronics when you leave the car, either by hitting the Start/Stop switch a second time or by locking the doors.

- What are your drives like? Quick <15 min typical drives?

- Are you using accessories while the engine isn't running?

- You may just want to take it to the dealer to test the battery
 

·
Registered
Joined
·
179 Posts
I had a similar error within a couple of days of getting my car.
Got really worried the following morning wondering if it would get me to work, but it did ok.
Contacted the dealer who said just to take it for a good run and I have never had the error message since.
I put it down to the fact that the car was at the dealers for 3 weeks or so until I picked it up, plus the fact that I was playing with all the gadgets such as watching movies etc whilst the engine was not running!
Advice from the dealer was stop fiddling and drive it:D
 

·
Registered
Joined
·
508 Posts
I had exactly the same message last Monday from my quaint old-fashioned R59 Roadster, after I hadn't used it for several days. As luck would have it, I had a longish drive to do that day; the message went away and hasn't reappeared since.
 

·
Registered
Joined
·
33 Posts
Discussion Starter · #5 ·
- Make sure you're turning off the electronics when you leave the car, either by hitting the Start/Stop switch a second time or by locking the doors.

- What are your drives like? Quick <15 min typical drives?

- Are you using accessories while the engine isn't running?

- You may just want to take it to the dealer to test the battery

Thanks for the replies!

Most of my journeys are indeed sub-15 min, and I don't sit in my car just using stuff, BUT I live in central London so its often on the stop-start...so maybe in that respect yes.

Really hope it starts in the morning :(
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Hi I have the same on my NEW car. I Have only 4 months my MINI....

As I can see its regular problem if you probably use more climatronic in sunny weather. I got this problem in the sunny day if clima works for maximum.
I recharge baterry with BMW charger with AGM option and problem is still. Tomorow I will get now baterry in BMW service. But I think It will not this problem in Battery.
 

·
Registered
Joined
·
45 Posts
The battery in the new MINI models drains very quickly. Start-stop wouldn't work if the battery was low, so that's not an option. Have you measured the current on the battery, when the engine is running and when it's off?
Do you have an error while the engine is running?


Keep an eye on it, when it keeps on coming back you should go to the dealer. Could be a software thing if hardware is ruled out..
 

·
Registered
Joined
·
213 Posts
if you can buy a ctek 5 and charge it, not sure how easy that is for you in London. Failing that a long blast sometime but its only saying that more charge is going out the battery than you are putting in.
 
1 - 10 of 10 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top