Mini Cooper Forum banner

Komunikat o usterce układu napędowego (kod błędu 1A2004)

12K views 5 replies 4 participants last post by  SoGee79  
#1 · (Edited)
Cześć! Jestem tu nowy, dołączyłem szukając pomocy w ustaleniu, co może być nie tak z moim MINI Cooperem z 2015 roku.

Miesiąc temu pojawiło się powiadomienie mówiące „usterka układu napędowego, możliwa dalsza jazda itp.”, wiadomość trwała około 10 sekund, a następnie zniknęła. Nie było żadnych zmian w prowadzeniu ani żadnych odgłosów dochodzących z samochodu. Wiadomość pojawiła się 2 razy (w odstępie około 2 tygodni), zanim oddałem samochód do sprawdzenia, zeskanowali go i znaleźli wadliwy kod (1A2004) wentylatora elektrycznego, aktywacja. Przeprowadzili test diagnostyczny i stwierdzili, że wentylator elektryczny działa przy wszystkich prędkościach, sprawdzili okablowanie i nic nie znaleźli/brak uszkodzeń przez gryzonie, jednak stwierdzili, że występuje korozja na przekaźniku odcinającym (DME i moduł zasilania) oraz TSB dla wadliwego kodu wentylatora chłodnicy, który stwierdzał, że należy wykonać aktualizację oprogramowania.

Wymienili przekaźnik i zaktualizowali oprogramowanie samochodu.

Około 2 tygodnie później pojawiła się ponownie ta sama wiadomość. Oddałem samochód z powrotem i zleciłem jego zeskanowanie, to ten sam wadliwy kod (1A2004). Nie wiedzą, co to jest, nie mogą nic znaleźć, kod/wiadomość znika, więc nie jest obecny.

Wczoraj wiadomość pojawiła się ponownie, zauważam, że pojawia się co około dwa tygodnie. Wiadomość pojawiła się łącznie 4 razy.

Mój samochód właśnie przejechał 40 tysięcy mil, to pierwszy raz, kiedy pojawiła się jakakolwiek wiadomość/cokolwiek się wydarzyło, musiałem raz wymienić akumulator itp., ale to wszystko.

Naprawdę dbam o swój samochód, więc zauważam najdrobniejsze rzeczy, oto kilka innych rzeczy, które zauważyłem;

1. Kilka razy zdarzyło się, że klimatyzacja dmuchała ciepłym powietrzem, a potem zaczynała chłodzić.
  2. Nie jeżdżę dużo, więc jeśli stoi przez dzień lub dwa, idę go uruchomić i ma trudny rozruch, ale jeśli jeżdżę po okolicy, parkuję, idę do sklepu itp. i go włączam, nie ma trudnego rozruchu.
  3. Jakiś czas temu zdarzyło się to również kilka razy; uruchamiałem samochód, wrzucałem wsteczny i brzmiało to tak, jakby miał zgasnąć. Od tego czasu to się nie zdarzyło.

Wszelka pomoc/lub pomysł, co to może być, od każdego, kto słyszał/lub miał ten problem, byłaby bardzo mile widziana. Dziękuję!

#6 ·
Cześć! Jestem tu nowy, dołączyłem szukając pomocy w ustaleniu, co może być nie tak z moim MINI Cooper z 2015 roku.

Ponad miesiąc temu pojawiło się powiadomienie z komunikatem „usterka układu napędowego, możliwa dalsza jazda itp.”, komunikat trwał około 10 sekund, a następnie zniknął. Nie było żadnej zmiany w jeździe ani żadnych hałasów dochodzących z samochodu. Komunikat pojawił się 2 razy (w odstępach około 2 tygodni), zanim zabrałem samochód do sprawdzenia, zeskanowali go i znaleźli wadliwy kod (1A2004) wentylator elektryczny, aktywacja. Przeprowadzili test diagnostyczny i stwierdzili, że wentylator elektryczny działa przy wszystkich procentach prędkości, sprawdzili okablowanie i nie znaleźli niczego/żadnych uszkodzeń przez gryzonie, jednak znaleźli pewną korozję na przekaźniku odcinającym (DME i moduł zasilania) oraz TSB dla wadliwego kodu wentylatora chłodnicy, który zalecał wykonanie aktualizacji oprogramowania.

Wymienili przekaźnik i zaktualizowali oprogramowanie samochodu.

Około 2 tygodnie później pojawił się ten sam komunikat. Zabieram samochód z powrotem i każę go zeskanować, to ten sam wadliwy kod (1A2004). Nie wiedzą, co to jest, niczego nie mogą znaleźć, kod/komunikat znika, więc nie jest obecny.

Wczoraj komunikat pojawił się ponownie, zauważyłem, że pojawia się mniej więcej co dwa tygodnie. Komunikat pojawił się do tej pory łącznie 4 razy.

Mój samochód właśnie przekroczył 40 tysięcy mil, to pierwszy raz, kiedy pojawił się jakikolwiek komunikat/cokolwiek, musiałem raz wymienić akumulator itp., ale to wszystko.

Naprawdę dbam o swój samochód, więc zauważam najmniejsze rzeczy, oto kilka innych rzeczy, które zauważyłem;

1. Kilka razy zdarzyło się, że klimatyzacja dmuchała ciepłym powietrzem, a potem zaczęła chłodzić.
  2. Niewiele jeżdżę, więc jeśli stoi dzień lub dwa, to przy uruchamianiu ma trudny start, ale jeśli pojeżdżę, zaparkuję, pójdę do sklepu itp. i go uruchomię, to nie ma trudnego startu.
  3. Jakiś czas temu zdarzyło się to również kilka razy; uruchamiałem samochód, wrzucałem wsteczny bieg i brzmiało to tak, jakby miał zgasnąć. Od tego czasu się to nie zdarzyło.

Każda pomoc/lub pomysł, co to może być od kogoś, kto słyszał/lub miał taki problem, byłaby bardzo mile widziana. Dziękuję!
Mam dokładnie ten sam problem z tym samym błędem wentylatora chłodzącego i tymi samymi krokami podjętymi do tej pory. Czy kiedykolwiek doszedłeś do sedna sprawy?