Mini Cooper Forum banner

Przewodnik F56 - Jak wymienić świece zapłonowe

1 reading
44K views 18 replies 8 participants last post by  mvt888  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim, pomyślałem, że opublikuję ten szybki przewodnik, jak wymienić świecę zapłonową w Twoim F56.

Szczegóły dotyczące świec, których użyłem w Wielkiej Brytanii do mojego Cooper S F56:

Nowszy numer części NGK BMW to 12 12 0 040 551 dla osób indywidualnych. Numer NGK to SILZKGR8B8S.

BMW dostarcza również świece Champion w tym samym pudełku z tym samym numerem części co NGK, wskazówki, które otrzymałem, mówią, że świece Champion są gorszym produktem i naprawdę chcesz świec NGK. Upewnij się, że sprawdzasz u swojego dostawcy, czy dostarczają NGK.

Wymagane narzędzia:
Gniazdo gwiazdkowe 8 mm
Gniazdo świecy zapłonowej 14 mm bi-hex
klucz i przedłużacz do powyższego

#5 ·
Tylko jedno unikalne narzędzie imo! Gniazda gwiazdkowe są dość normalne w Wielkiej Brytanii, zwane torx. Narzędzie do świec zapłonowych jest jednak unikalne dla BMW!
Zgadza się

Pomocne, gdy nadejdzie czas.....żadnego środka zapobiegającego zapiekaniu na nowych świecach? Zawsze to robię!
Nie, nigdy nie używałem środka zapobiegającego zapiekaniu na świecach zapłonowych, a NGK tego nie zaleca: https://www.ngksparkplugs.com/about-ngk/spark-plug-101/5-things-you-should-know-about-spark-plugs

Świece zapłonowe NGK są instalowane w fabryce na sucho, bez użycia środka zapobiegającego zapiekaniu. Pomoc techniczna NGK otrzymała szereg zgłoszeń technicznych od instalatorów, którzy zbyt mocno dokręcili świece zapłonowe z powodu użycia środka zapobiegającego zapiekaniu. Związek zapobiegający zapiekaniu może działać jako smar, zmieniając wartości momentu obrotowego nawet o 20 procent, zwiększając ryzyko pęknięcia gwintu świecy zapłonowej.

#4 ·
Pomocne, gdy nadejdzie czas.....ale brak smaru antyzatarciowego na nowych świecach? Ja zawsze to robię!

#7 ·
Osobiście, moim zdaniem, staram się unikać stosowania preparatu zapobiegającego zapiekaniu na aluminium lub na elementach przymocowanych do aluminium, chyba że jest to wyraźnie wskazane w instrukcji serwisowej (ponieważ ma on tendencję do bardzo łatwego rozciągania się i staje się bardzo kosztowny w wymianie/naprawie).

#8 ·
Cóż, użycie anti-seize jest chyba opcjonalne. Wszystkie moje BMW mają aluminiowe głowice i mogę wam obiecać, że miałbym wiele zablokowanych świec zapłonowych przez lata bez anti-seize. To prawda, że wartości momentu obrotowego będą nieco odbiegać, ale nie widziałem klucza dynamometrycznego w tym filmie. Moment obrotowy na świecach zapłonowych nie jest krytyczny... po prostu muszą być dokręcone! Tylko bardzo cienka warstwa pomoże zapobiec zatarciu. Działa również świetnie w nakrętkach kół. Bardzo pomocny film.

#9 ·
Działa świetnie również w nakrętkach kół.
Bądź NAPRAWDĘ ostrożny podczas używania preparatu zapobiegającego zapiekaniu na nakrętkach kół. Możesz je łatwo dokręcić zbyt mocno, co powoduje rozciągnięcie śruby, co nie jest dobre.

#11 ·
Mmm, zawsze używałem odrobiny smaru miedzianego na śrubach kół. Teraz mnie to martwi. Nigdy nie używałem go do świec zapłonowych, chociaż mój brat chciał, żeby tak było w jego Mondeo. Jedna się zatarła i to była straszna robota. Ostatecznie regularne moczenie penetrującym olejem przez miesiąc pomogło, ale to był stres! Główny dealer to serwisował i się tym nie przejmował!? Żeby je wymienić, więc zajęło im to podwójnie dużo czasu. Prawie nie było już elektrody!

#16 ·
Co dwa wymiany oleju..............co oznacza 370500 mil.
Próbowałem to zrobić dziś po południu, ponieważ osiągnąłem ten przebieg.
Niestety, myślę, że BMW zrobiło wszystko, co w jego mocy, aby nie pozwolić ci samemu pracować przy tym samochodzie.
Każda operacja wymaga specjalnego narzędzia :mad:
A nasadka do świec zapłonowych, którą kupiłem, wydaje się być za gruba !!
Czy ktoś tego próbował i czy jest w porządku (i tak jest napisane tak) ??
https://www.ecstuning.com/b-schwaben-parts/14mm-deep-well-spark-plug-socket-3-8-drive/001247sch01a/

Dziękuję bardzo ;)

#18 ·
Co dwa razy wymiana oleju..............co oznacza 370500 mil.
Próbowałem to zrobić dziś po południu, ponieważ osiągnąłem ten przebieg.
Niestety, myślę, że BMW zrobiło wszystko, aby nie pozwolić ci samemu pracować przy tym samochodzie.
Każda operacja wymaga specjalnego narzędzia :mad:
I nasadka do świec zapłonowych, którą kupiłem, wydaje się być za gruba !!
Czy ktoś tego próbował i czy jest OK (i tak jest napisane) ??
https://www.ecstuning.com/b-schwaben-parts/14mm-deep-well-spark-plug-socket-3-8-drive/001247sch01a/

Dziękuję ;)
Cześć Boubi, ta nasadka jest tą, której potrzebujesz. Musiałem kupić taką, kiedy też wymieniałem świece. Nowsze samochody Nissana również używają tej samej nasadki.

Jeśli chodzi o interwał wymiany świec, mój dealer powiedział mi 60 000 mil/100 000 km dla standardowego samochodu. Zmień wcześniej, jeśli samochód jest tuningowany. W każdym razie świece są tanie i wcześniejsza wymiana nie zaszkodzi.
Wymieniłem swoje przy 15 000 km na świece BMW Hi-Power do reflasha Bytetronik stage 1, a stare świece były wciąż w bardzo dobrym stanie.