Mini Cooper Forum banner

How do you manage your charge limit?

• I have some other way to stay under 80% (please comment below)

Votes: 0 0%

Ustaw maksymalne ładowanie na 80%

1 reading
14K views 9 replies 6 participants last post by  MarkYorks  
#1 ·
W instrukcji obsługi (przynajmniej w wariancie australijskim) stwierdzono, że należy utrzymywać baterię w zakresie 10-80%. Jednak pojazd nie ma możliwości ustawienia limitu ładowania w %. Skontaktowałem się z Mini Australia z tym pytaniem i otrzymałem taką odpowiedź:

"Otrzymaliśmy odpowiedź od naszego zespołu MINI i według nich MINI electric hatch nie ma funkcji ustawiania automatycznych limitów ładowania i na razie nie ma planów wdrożenia tej technologii."

Jestem ciekaw, co robią inni?

Dla mnie wydaje się to ucieczką od roszczeń gwarancyjnych dotyczących baterii! Och, regularnie ładowałeś do 100%, przepraszamy, brak gwarancji.

Image

#2 ·
Mamy 2 EV; jeden to Mini; drugi to VW. Porada dotycząca 80% pochodzi z 2 punktów widzenia.
1) Krzywa szybkości ładowania oznacza, że powyżej 80% wiele samochodów wykazuje spadek szybkości ładowania, co oznacza, że ładowanie ostatnich 20% jest wolniejsze.
2) Ładowanie (szczególnie na szybkich ładowarkach DC) do 100%, a następnie nie rozładowywanie poprzez używanie samochodu może zmniejszyć pojemność akumulatora. Interesujące jest to, że VW twierdzi, że dotyczy to tylko szybkich ładowarek, a nie domowych. W VW można wybrać maksymalny % naładowania.
W przypadku Mini masz mniejszy akumulator, co ogranicza zasięg. Moim zdaniem nie ma sensu próbować ładować do 80%. Nie ma możliwości, aby BMW unieważniło gwarancję, ponieważ ładujesz do 100%, jeśli nie zapewniają sposobu ograniczenia ładowania.

#3 ·
Wyszło to kilka miesięcy temu, poszukaj. Wtedy opinie były bardzo mieszane i kiedy ludzie odpowiedzą na twoje pytanie, jestem pewien, że znowu pojawi się wiele różnych opinii. Moja wczesna papierowa instrukcja (UK) nie zawiera tego sformułowania 80%, więc przypuszczam, że BMW denerwuje się żywotnością baterii/gwarancją, więc zmieniło instrukcję. ALE, (a) 100% to nie 100%, bateria jest większa niż widoczny użyteczny zasięg 100%, więc już zapobiegli jej pełnemu naładowaniu i (b) zasięg jest i tak wystarczająco niski, nie będąc "zalecanym" do używania tylko 70% zasięgu i (c) jak wiesz, nie ma łatwego sposobu na ustawienie 80%... jeśli chcą, aby właściciele używali tylko 80%, powinni mieć tę opcję w oprogramowaniu, nie wstaję w środku nocy, żeby go odłączyć lub przeprogramować przedział czasowy ładowania każdego dnia, w którym go używam.

#4 ·
Naszym drugim samochodem jest Polestar, który pozwala ustawić maksimum, więc byłem zaskoczony, że Mini tego nie ma. Ładuję głównie w ciągu dnia, aby zmaksymalizować wykorzystanie energii słonecznej, więc i tak rzadko się w pełni ładuje, ale są chwile, kiedy ustawienie maksimum może być przydatne.

Rozumiem, że ładowanie do 100% nie jest takie złe, po prostu lepiej nie zostawiać samochodu pełnego na długi czas. Myślę, że dlatego Mini ma możliwość ustawienia godziny odjazdu. Jednym z łatwych (ish) rozwiązań może być ustawienie godziny odjazdu na nieco po tym, jak faktycznie chcesz wyjechać? Denerwujące jest ciągłe zmienianie tego.

#6 ·
Biorąc pod uwagę krótszy zasięg mini i powyższe, nigdy się tym nie przejmowałem i ładuję do 100%. Intelligent octopus mi na to pozwala, więc jeśli na pewno nie potrzebuję zasięgu, czasami ryzykuję i ładuję do 90%!
Jak wspomniano wcześniej, często nie udaje mi się uzyskać pożądanego naładowania z Octopus. Harmonogram ładowania Octopus ustawi niewystarczające okresy czasu, aby osiągnąć pożądane naładowanie. Na przykład:
Image

#9 ·
Dziwne i niezbyt dobre; czy narzekałeś? Alternatywą jest ustawienie samochodu na ładowanie czasowe - 1130-530 - to zrobiłem na kilka dni, kiedy mój się zepsuł i w ogóle się nie ładował - potem usunąłem samochód i zrobiłem wszystko od nowa. Od tego czasu jest w porządku, chociaż wciąż mówi mi, że się nie udało, działa!

#10 ·
Dziwne i niezbyt wspaniałe; czy narzekałeś - alternatywą jest ustawienie samochodu na ładowanie czasowe - 1130-530 - to zrobiłem na kilka dni, kiedy mój się zepsuł i w ogóle się nie ładował - potem usunąłem samochód i zrobiłem to wszystko od nowa. Od tego czasu jest w porządku, chociaż wciąż mówi mi, że się nie udało, działa!
Nie narzekałem, bo szczerze mówiąc, tak naprawdę nie potrzebuję pełnych 100%, ale gdybym potrzebował, nie byłbym zadowolony z aplikacji IO.