Mini Cooper Forum banner

Ulepszenie subwoofera pod siedzeniem

11K views 7 replies 3 participants last post by  Zach-JCW  
#1 ·
Niedawno kupiłem 2015 jcw i uwielbiam go! Chociaż teraz bardzo żałuję, że nie przyszedł z ulepszeniem głośników Harmon Kardon. Uważam, że mój to standardowy zestaw 6 głośników z wizualnym wzmocnieniem. Oczywiście chciałbym, żeby bas był głębszy, ale rozumiem, że głośniki niskotonowe pod siedzeniem są zasilane tylko przez główną jednostkę, więc głęboki bas nie jest czymś, czego mogę oczekiwać. Prawdziwym problemem dla mnie jest to, że bas nie brzmi gładko, brzmi tanio i zniekształconie, może za dużo wymagam od tego podstawowego zestawu. Ale czy ktoś wie, ile watów jest dostarczanych do głośników niskotonowych/głośników, a także czy istnieją jakieś wysokoczułe głośniki niskotonowe, które będą działać lepiej przy niskim poborze mocy?

#2 ·
Z mojego doświadczenia z innymi samochodami i po przeczytaniu kilku rzeczy na ten temat w odniesieniu do bmw/mini, więcej można zyskać zmieniając wzmocnienie standardowych głośników niż zmieniając je. Nie oznacza to, że nie można nic zyskać zmieniając je, po prostu może to być dość rozczarowujące ze względu na słabe wzmocnienie w standardowej jednostce centralnej. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że standardowa jednostka centralna dostarcza około 15 W lub więcej. Aby się tego dowiedzieć, musiałbym podłączyć oscyloskop do wyjść, czego nie zamierzam robić w pośpiechu, ponieważ moje oscyloskopy to stare potwory oparte na CRT i nie chcę rozbierać wnętrza.

Najbardziej wydajnym subwooferem, jaki znalazłem w moich poszukiwaniach, był Focal IFBMW-SUB V2 @ 90,5dB/W. MTX TX6.BMW deklaruje czułość 93,5dB/W, ale nie podaje czułości dla każdego komponentu, więc uważam, że zacytowali głośnik wysokotonowy, ponieważ jest on prawdopodobnie najbardziej czuły.

#3 ·
Dzięki za kontakt kei-86, jeśli to poprawnie w regionie 15 watów, myślę, że wymiana głośników niskotonowych byłaby stratą pieniędzy, chyba że, jak powiedziałeś, mógłbym je wzmocnić. Tak naprawdę nie chciałem wydawać pieniędzy, może zadowolę się słabym dźwiękiem. Czytałem gdzieś, że głośniki w przednich drzwiach i głośniki niskotonowe pod siedzeniem dzielą ten sam sygnał audio? To również wyjaśniałoby, dlaczego są tak słabe. Kiedy przesuwam suwak w pełni do tyłu, słyszę tylko tylne głośniki, ale kiedy suwak jest ustawiony na przód, słyszę przednie głośniki i czuję głośniki pod siedzeniem, jeśli położę rękę na kratkach pod siedzeniem. Dziwne 🙄

#4 ·
Tak, masz rację, przednie zasilanie idzie do środkowego w drzwiach, a sub pod siedzeniem, ale równolegle, więc obniża to obciążenie dla wzmacniacza jednostki centralnej. To dobra wiadomość dla ulepszeń, ponieważ pełny sygnał jest wysyłany. Wystarczy przechwycić kable głośnikowe przy subwooferach i przekierować je do wzmacniacza. Wyjście wzmacniacza należy skierować z powrotem do subwoofera, gdzie trafi do subwoofera i średniotonowego za pomocą istniejącego okablowania. Większość ulepszeń subwoofera pod siedzeniem jest zaprojektowana tak, aby radzić sobie z oryginalną mocą, na wypadek gdybyś chciał zachować prostotę i nie używać wzmacniacza. To jednak trochę nieprzemyślane ulepszenie i prawdopodobnie przyniesie mierną poprawę. Mam spore doświadczenie z ulepszeniami F56, więc pytaj śmiało, jeśli masz inne pytania.

#5 ·
Dziękuję za odpowiedź. Zrobiłem więcej badań i znalazłem to.

Daj znać, co o tym myślisz?

Mógłbym również ulepszyć subwoofery pod siedzeniem za pomocą 8-calowych głośników Blam, mają one najniższą moc RMS, jaką widziałem. Zakładam więc, że ponieważ drzwi i głośnik niskotonowy są połączone równolegle, podzielą one 65 watów RMS, tj. 32,5 W RMS każdy, jeśli użyję tego wzmacniacza Vibe. Czy to wystarczy, aby zasilić głośniki niskotonowe? Zdrówko

#6 ·
Kilka szybkich uwag, ponieważ strona Vibe nie wyświetla mi w tej chwili tekstu. Problem dla mnie ze wzmacniaczem polega na tym, że trzeba dostać się do tyłu jednostki centralnej, aby się podłączyć. Do zrobienia, ale wymaga więcej wysiłku niż dotarcie do kabli głośnikowych, moim zdaniem. Równoległe połączenie podwaja moc i zmniejsza rezystancję widzianą przez wzmacniacz. Więc jeśli oba mają 4 omy (nie mają, więc zmierzę je później), otrzymasz 125 watów rms przy 2 omach.

#7 ·
Zrobiłem kilka pomiarów i 6-calowy głośnik pod siedzeniem ma 4,8 oma, a 4-calowy głośnik w drzwiach ma 7,6 oma. W tym przypadku całkowite obciążenie widoczne dla wzmacniacza na przednich głośnikach wynosi 2,9 oma, a 61% mocy trafia do głośnika pod siedzeniem, a 39% mocy do głośnika w drzwiach. Wszystko akademickie, ponieważ Vibe weźmie to pod uwagę, ale tylko dla Państwa zainteresowania.

#8 ·
Dzięki shineywheels, naprawdę doceniam Twoją pomoc! Moja wiedza w tej dziedzinie jest bardzo mała. Czy głośniki 7,8 oma z tyłu byłyby w porządku z 65 W rms przy 4 omach, które są do nich wysyłane? Czy otrzymałyby one w przybliżeniu połowę z 65 watów? Czy to nadal by je spaliło?

Zatem teoretycznie, jeśli przód pobiera 2,9 oma, to otrzymuje więcej niż 65 watów, może bliżej 90 watów? Przepraszam za wszystkie pytania 😅, po prostu pomyślałem, że byłoby to dla mnie bardziej proste, ponieważ nie będę musiał szukać punktu uziemienia ani prowadzić przewodów, aby zasilać/akumulator. Ciekawy jestem Twojej opinii. Myślałem, że mógłbym ulepszyć suby, ponieważ wątpię, czy 6-calowe zejdą wystarczająco nisko. Ale nie jestem fanem basów, po prostu lubię pełny dźwięk.