Mini Cooper Forum banner

Modernizacja gniazda USB i USB-C

25K views 34 replies 17 participants last post by  redgunner72  
#1 ·
Cześć, mam LCI z dwoma gniazdami USB, ładowaniem bezprzewodowym itp., ale zauważyłem, że najnowsze modele mają gniazdo USB i USB-C. Czy ktoś już zamontował ten panel?

#6 · (Edited)
Czy gniazdo USB-C w nowo określonych Minisach umożliwia ładowanie PD? Jeśli tak, modernizacja może wymagać czegoś więcej niż tylko wymiany gniazda.
Mogę znaleźć podwójny typ c za około 30-40 funtów, ale nie mogę znaleźć odpowiedniego panelu.
Po prostu nie chcę ciąć oryginalnego panelu.
Mogę znaleźć 3 modele, 1 to tylko ładowanie podwójnego typu c

72468

72469

typ c USB i typ c zmieniający tylko jednostkę
72470

72471

72472

#9 ·
Wiem, że to stary wątek!
Jakieś aktualizacje!
Chciałbym zamienić moje podwójne USB z mojego F56 na micro typu C i typu A!
Kupiłem części, ale za pierwszym razem bez rezultatu!
Części BMW powinny być w porządku dla Mini, ale najpierw powinieneś sprawdzić swoje.
Na eBayu jest ich mnóstwo,
pojedynczy numer części usb: BMW 8711939

Numer części podwójnych portów: BMW 8711938

#14 ·
Po co zawracać sobie głowę OEM USB-C? Zapłacisz dużo za część, uzyskasz niską prędkość ładowania, a do tego musisz rozebrać deskę rozdzielczą, co jest trudnym procesem.
Po prostu dlatego, że wygląda najlepiej i ma fabryczny wygląd. Ja, tak jak inni, zapłacę premię.

Czy komuś udało się to uruchomić?

#18 ·
Śledzę ten wątek z zainteresowaniem i pomyślałem, że mogę udostępnić tę ofertę, która może być istotna, ponieważ podaje numery części i dostarcza zdjęcia części:

Mam połączenie USB/AUX w moim F56. Zastanawiam się, co się stanie z połączeniem AUX, jeśli zostanie zastąpione przez USB C. Zakładam, że nadal będzie wyświetlane w opcjach źródła radia, ale oczywiście nie będzie działać. Zastanawiam się, czy można to zakodować?

#21 ·
@maaii czy możesz wyjaśnić, skąd wziąłeś dodatkowe 3 kable do tego?

Image

Udało mi się znaleźć trochę informacji na temat okablowania na stronie Port USB typu C OEM w E90.

Ale próbuję zrozumieć, skąd wziąłeś te przewody.

Zastanawiam się również, gdzie/która wiązka przewodów jest do tego używana w oryginalnym mini. Jakieś pomysły?

#24 ·
Tylko mała aktualizacja na ten temat. Kupiłem urządzenie wspomniane przez @BLACKBIRD wcześniej w tym wątku (Przepraszam @BLACKBIRD)

Image

To w zasadzie adapter T Block do pinów 1 i 2 dla zasilania przez USB C. Jak wspomniał @maaii pin 1 do zasilania (pin środkowy) i pin 2 masa (pin zewnętrzny). Następnie jest przedłużacz do istniejącego gniazda 12 V.

Usunięcie płyty czołowej jest dość proste. A przeniesienie mojego istniejącego USB A do tego miejsca było tylko kwestią odłączenia. Uzyskanie dostępu do oryginalnej wtyczki z tyłu adaptera 12 V jest dość trudne. Chciałbym, żeby łatwiej było go po prostu całkowicie usunąć. Widzę powód, dla którego adapter bezprzewodowy SCP po prostu go przeniósł. Dużo łatwiej ponownie przymocować. Ale po około 40 minutach zmagań z nim udało się go ponownie przymocować.

Warto zauważyć. Blok t nie jest uniwersalnym dopasowaniem i po prostu nie zatrzaskuje się razem z oryginalnym BMW (właśnie odebrałem jeden w Halfords), więc trzeba było trochę pociąć ten z Halfords, aby pasował.

Image

Jednak po podłączeniu wszystkiego mam teraz zasilanie przez USB C oraz dane i zasilanie przez USB A. Nie widzę powodu, aby nie używać jednego z urządzeń USB C do przesyłania danych/zasilania. Powinno po prostu działać jak powyżej. Jeśli do tego dojdzie, mogę się zmienić.

Dobrą rzeczą w tym jest to, że zawsze mogę polegać na oryginalnym połączeniu USB A, jeśli będę potrzebował.

#27 ·
Tak więc mała aktualizacja na ten temat. Kupiłem urządzenie wspomniane przez @BLACKBIRD wcześniej w tym wątku (Przepraszam @BLACKBIRD)

View attachment 85189

To w zasadzie adapter T Block do pinów 1 i 2 dla zasilania na USB C. Jak wspomniał @maaii pin 1 do zasilania (pin środkowy) i pin 2 do masy (pin zewnętrzny). Następnie jest przedłużacz do istniejącego gniazda 12 V.

Usunięcie płyty czołowej jest dość proste. A przeniesienie mojego istniejącego USB A do tego miejsca było tylko kwestią odłączenia. Dostęp do oryginalnej wtyczki z tyłu adaptera 12 V jest dość trudny. Chciałbym, żeby łatwiej było go po prostu całkowicie usunąć. Widzę powód, dla którego adapter bezprzewodowy SCP po prostu przeniósł go poniżej. O wiele łatwiej ponownie przymocować. Ale po około 40 minutach zmagań z nim udało mi się go ponownie przymocować.

Warto zauważyć. Blok T nie jest uniwersalnym dopasowaniem i po prostu nie zatrzaskuje się z oryginalnym BMW (właśnie odebrałem jeden w Halfords), więc trzeba było trochę pociąć ten z Halfords, aby pasował.

View attachment 85190

Jednak po podłączeniu wszystkiego mam teraz zasilanie przez USB C oraz dane i zasilanie przez USB A. Nie widzę powodu, aby nie używać jednego z urządzeń USB C do przesyłania danych/zasilania. Powinno po prostu działać jak powyżej. Jeśli do tego dojdzie, mogę to zmienić.

Dobrą rzeczą w tym jest to, że zawsze mogę polegać na oryginalnym połączeniu USB A, jeśli będę go potrzebował.
Hej @Chrispy0813 , czy zrobiłeś tę wiązkę samodzielnie, czy jest to część BMW? Czy możesz udostępnić link/udostępnić informacje, skąd ją wziąłeś?

#25 ·
Tak więc mała aktualizacja w tej sprawie. Kupiłem urządzenie wspomniane przez @BLACKBIRD wcześniej w tym wątku (Przepraszam @BLACKBIRD)
Nie ma za co przepraszać! Miałem nadzieję, że ktoś tutaj to podchwyci i będzie miał więcej czasu na zbadanie tego!

Świetna robota! (y) Mam nadzieję, że w przyszłości uda mi się to zrobić (kiedy w końcu zamontuję lusterka składane elektrycznie!!)

#26 ·
@BLACKBIRD instalacja nie jest taka zła, gdy już umieścisz wtyczki na swoim miejscu. Przynajmniej część wiązki oznacza, że mogę wrócić do stanu fabrycznego bez żadnych problemów.

Jeśli uda mi się to zrobić z moimi niezdarnymi umiejętnościami. Większość ludzi powinna sobie poradzić. Chociaż gdybyś mógł wyjąć gniazdo 12 V, byłoby to zrobione w połowie czasu. Nie ma tam zbyt wiele miejsca.

Nie widzę powodu, dla którego bloki danych i ładowania USB C miałyby być trudniejsze lub zagrożone. Zaktualizuję, jeśli znajdę jakieś dziwne problemy. Jeśli wszystko inne zawiedzie, wciąż mam fabryczne USB A :ROFLMAO:

#33 ·
Zastanawiam się więc, czy warto instalować typ C, to dlaczego nie zamontować podwójnego obok siebie?
Co przegapiłem?

Co ważniejsze... czy to oznacza, że będę mógł używać 2 portów jednocześnie i 2 telefonów, tak jak pozwalał na to mój F56 z 2014 roku?
Zamiast Apple Car Phone lub USB, ale nie oba...