Mini Cooper Forum banner

2015 1.2 Mini One - błąd układu napędowego

1.5K views 4 replies 3 participants last post by  Shizzy P  
#1 ·
Witajcie wszyscy!

Mój Mini One z 2015 roku ma sporadyczny błąd układu napędowego. Samochód to 1,2-litrowy silnik turbo 3-cylindrowy.

Od czasu do czasu, po naciśnięciu przycisku start, silnik nie odpala. Na desce rozdzielczej pojawia się problem z układem napędowym. Znika to po wyłączeniu samochodu i ponownym uruchomieniu, jakby nigdy nic się nie stało!

Zauważyłem, że szczególnie podczas zimnych rozruchów samochód uruchamia się normalnie, a następnie obroty zaczynają spadać, aż silnik całkowicie gaśnie, wymagając ponownego ręcznego uruchomienia.

Ponadto zdarzały się sytuacje, w których funkcja „start-stop” silnika nie uruchamiała ponownie silnika po wciśnięciu sprzęgła (zamiast tego pojawia się ten sam błąd układu napędowego). Muszę całkowicie wyłączyć samochód, a następnie uruchomić go ponownie.

Pewnego razu samochód nie chciał się uruchomić, więc wyłączyłem go, a następnie uruchomiłem ponownie, jak zwykle, z wyjątkiem tego, że zapaliła się pomarańczowa kontrolka silnika. Odczułem znaczny spadek reakcji i osiągów silnika. Zasadniczo samochód był w trybie awaryjnym.

Nie wiem, czy wszystkie te problemy są ze sobą powiązane. Słyszałem teorie, że może to być problem z łożyskiem turbosprężarki, problem z wtryskiwaczem paliwa lub być może usterka rozrusznika. Mam nadzieję, że eksperci tutaj mogą mi trochę pomóc, chciałbym usłyszeć podobne historie lub przemyślenia na temat dalszego postępowania. Dziękuję za poświęcony czas!

#5 ·
Szybka aktualizacja:

Dziś rano powtórzyła się podobna sytuacja do tej, którą opisałem, z tym że tym razem zapaliła się kontrolka silnika i nie chciała zgasnąć. Próbowałem ją skasować, włączając i wyłączając samochód, a za piątym razem samochód zabrzmiał nieco głośniej (sądzę, że zapalił tylko na 2 z 3 cylindrów). Podsumowując, problem się pogorszył.

Spróbuję zabrać samochód do warsztatu w tym tygodniu, żeby wszystko sprawdzić, ale na razie oto kody (i kontrolki ostrzegawcze), które udało mi się wyciągnąć z OBD.

Attachments