Mini Cooper Forum banner

Gdzie znajduje się przewód masowy podwozia F56?

11K views 16 replies 6 participants last post by  pta  
#1 ·
Obecnie zmagam się z problemem z uruchomieniem / błędem stabilizacji podwozia w moim Mini Cooper S 2015 2-drzwiowym i przeczytałem, że może to być uszkodzony pasek uziemiający podwozia. Nie jestem pewien, gdzie go znaleźć w tym pojeździe. Czy ktoś wie? Dzięki!

#2 ·
Więc znalazłem to, jest bezpośrednio pod akumulatorem. Tylko nie jestem pewien, jak to teraz wyjąć 😂

Na zdjęciu widać, że pasek jest dość postrzępiony na końcu podwozia, co jest prawdopodobnie problemem. Drugi koniec jest przykręcony do skrzyni biegów.

Czy ktoś wie, czy/jak wyjmuje się tacę na akumulator?

Attachments

#3 ·
Naprawiłem to i zamieszczam tutaj aktualizację, aby pomóc wszystkim, którzy mają ten sam problem.

Aby dostać się do paska, trzeba podnieść przód samochodu, zdjąć osłonę pod silnikiem i lewe przednie koło. Śruba i nakrętka mają 13 mm sześciokąt. Zastąpiłem pasek przewodem 4ga i samochód znowu działa! Wszystko za mniej niż 10 $!

Nawet jeśli pasek wygląda na dobry, weź go do ręki i popracuj nad nim, w moim przypadku rozpadł się po kilku pociągnięciach.

#7 ·
Naprawiłem to i zamieszczam tutaj aktualizację, aby pomóc każdemu, kto ma ten sam problem.

Aby dostać się do paska, musisz podnieść przód samochodu, zdjąć osłonę silnika i lewe przednie koło. Śruba i nakrętka mają 13 mm sześciokąt. Zastąpiłem pasek przewodem 4ga i samochód znowu działa! Wszystko za mniej niż 10$!

Nawet jeśli pasek wygląda na dobry, weź go do ręki i popracuj nad nim, w moim przypadku rozpadł się po kilku pociągnięciach.

View attachment 84940

View attachment 84941

View attachment 84942
Czy można się do niego dostać od strony koła i od spodu, czy nadal trzeba wyjmować akumulator?

#5 ·
Przepraszam za odpowiedź na stary wątek, ale myślę, że mam ten sam problem. Przełącznik startu tylko na chwilę zapala deskę rozdzielczą i światła informacyjne, a następnie wyłącza się po kilku sekundach. Absolutnie żadnego rozruchu, żadnego kliknięcia. Otrzymuję błąd stabilizacji podwozia. Co dziwne, okna i światło w kopule nadal działają.

Brzmi znajomo? Dzięki!

#6 ·
Przepraszam za odpowiedź na stary wątek, ale myślę, że mam ten sam problem. Przełącznik startu tylko na chwilę podświetla deskę rozdzielczą i system informacyjno-rozrywkowy, a następnie wyłącza się po kilku sekundach. Absolutnie żadnego rozruchu, żadnego kliknięcia. Otrzymuję błąd stabilizacji podwozia. Co dziwne, okna i światło w kopule nadal działają.

Brzmi znajomo? Dzięki!
Tak, to był ten sam problem. Pozdrowienia i dziękuję!

#8 · (Edited)
Właśnie miałem dziwne, niemożliwe do uruchomienia klikanie i kody pojawiające się na desce rozdzielczej z błędem podwozia w moim Mini Cooper f56 z 2015 roku. Od razu pomyślałem, że to rozrusznik lub akumulator. Ale po zastanowieniu się, dlaczego słyszę klikanie, gdy tylko włączam zapłon, a nawet gdy zamykam drzwi pilotem, znalazłem Twój post. Co za wybawienie! Całkowitym rozwiązaniem był przewód masowy. Wymieniłem go w 45 minut i natychmiast uruchomiłem. Wyczyściłem kody i wszystko w porządku.. dzięki za post!

#10 ·
Miałem właśnie dziwny problem z brakiem rozruchu i klikającymi dźwiękami. Na jednostce informacyjnej mojego 2015 f56 Mini Cooper pojawił się komunikat o błędzie podwozia. Od razu pomyślałem, że to rozrusznik lub akumulator. Ale po chwili zastanowienia, dlaczego słyszę klikanie, gdy tylko włączam zapłon, a nawet gdy zamykam drzwi kluczykiem i po przeszukaniu internetu znalazłem Twój post. Co za ratunek! To był całkowicie pasek masy. Miało to sens po tym, jak elektryka wydawała się działać w chaotyczny sposób. Wymieniłem go w 45 minut, zdejmując przednie koło od strony kierowcy i niezgrabnie sięgając nad obszar zawieszenia, aby uzyskać dostęp do 2 nakrętek i śrub 13 mm. Po tym samochód od razu odpalił. Wykasowałem kody i wszystko działa.. dzięki za post!
Cześć, czy to był ujemny przewód masowy czy dodatni? Czy przypadkiem masz numer części lub przedmiotu? Dziękuję bardzo!