Mini Cooper Forum banner

Biuletyn serwisowy zbiornika paliwa

1 reading
90K views 40 replies 24 participants last post by  Klent  
#1 ·
Cześć,

Miałem problem podczas tankowania mojego MINI Cooper S z 2015 roku, gdzie podczas tankowania pistolet wyłączał się tak, jakby zbiornik był pełny, mimo że tak nie było. Zabrałem więc moje MINI do serwisu, gdzie je zbadali i poinformowali mnie, że istnieje biuletyn serwisowy dotyczący tego problemu. Rozwiązaniem jest całkowita wymiana zbiornika paliwa na nowo zaprojektowany, jednak obecnie są one niedostępne.

Zastanawiam się, czy ktoś inny miał ten problem lub słyszał o tym biuletynie serwisowym?

#4 ·
Moja sztuczka polega na włożeniu dyszy do góry nogami.
Ja też.

Moja teoria jest taka, że wąż odpowietrzający ze zbiornika jest źle umieszczony, więc powietrze wydostające się ze zbiornika (wypierane przez wlewaną benzynę) uruchamia automatyczne wyłączanie w dyszy pompy. Obrócenie dyszy w dowolną stronę, a nie w dół, rozwiązuje problem, a 180 stopni to łatwa alternatywa. Ci z nas, starych pierników, którzy mają również artretyzm, uważają również, że w ten sposób mniej wysiłku kosztuje trzymanie spustu dyszy.

#5 ·
Dzięki za wskazówki, ponieważ irytujące jest zajmowanie 15 minut lub dłużej na napełnienie baku. Ponieważ mój jest wystarczająco zły, ledwo dostaję jedną dziesiątą galona na raz, zanim się wyłączy. Mój doradca serwisowy powiedział mi, że MINI właśnie zaktualizowało ten biuletyn, a rozwiązaniem jest nowy zbiornik paliwa, więc może dlatego więcej osób jeszcze o tym nie słyszało.

#6 ·
Jakie daty produkcji mają te problematyczne czołgi? Mój egzemplarz z czerwca 2015 roku nie ma takich problemów.

Oczywiście warto wspomnieć, że w przypadku niektórych samochodów nie można po prostu wepchnąć dyszy do rury wlewu tak daleko, jak to możliwe, trzeba być bardziej ostrożnym, a wiele samochodów nie może również mieć dyszy tankującej na pełnym gazie.

#10 ·
Skąd wiesz, że Twój zbiornik nie jest pełny? Czy światła na panelu wskaźników nie zapalają się do samego końca?

Nie miałem żadnych problemów, o których wiem.
Dopiero wczoraj zatankowałem, ponieważ miałem tylko ćwierć baku, i mogłem go napełnić tylko do połowy w 10 minut. Więc nie, nie jest pełny.

Próbowałem dyszy na różnych głębokościach i wszystkie mają ten sam problem. Właściwie nie mogę nawet wcisnąć uchwytu do połowy, a on i tak się wyłącza. Mam problemy nawet przy ćwiartce lub mniejszym wciśnięciu uchwytu. Próbowałem również dyszy pod różnymi kątami i to nie pomogło.

Moje MINI jest z grudnia 2014 roku dla zainteresowanych.

To po prostu poważnie irytujący problem, który mam nadzieję, że ten nowy zbiornik paliwa naprawi.

#8 ·
Cześć,

miałem problem podczas tankowania mojego MINI Cooper S z 2015 roku, gdzie podczas tankowania pompa wyłącza się tak, jakby zbiornik był pełny, mimo że wcale tak nie jest. Więc zabrałem mojego MINI do serwisu, gdzie je zbadali i powiedzieli mi, że istnieje biuletyn serwisowy dotyczący tego problemu. Rozwiązaniem jest całkowita wymiana zbiornika paliwa na nowo zaprojektowany, ale obecnie są one niedostępne.

Zastanawiam się, czy ktoś jeszcze miał ten problem lub słyszał o tym biuletynie serwisowym?
Tak, miałem ten problem, wiem, co masz na myśli, że wydaje się, że wyłącza się co 5 sekund. Zauważyłem, że ma tendencję do wyłączania się, gdy wcisnę dyszę do końca, a jeśli wcisnę ją do połowy, jest w porządku. Ale oczywiście napełnianie trwa dłużej (nie jestem też pewien, czy to oznacza, że ​​nie wyłącza się, gdy jest naprawdę pełny).

Wypróbuję sugestię z dyszą do góry nogami. Przy okazji, czy macie na myśli, że dysza jest całkowicie obrócona o 180 stopni do góry nogami podczas tankowania?

#9 ·
Aha, i zauważyłem ostatnio, kiedy się wyłączyło, wyciągnąłem dyszę i mogłem zobaczyć benzynę w wlewie. Pomyślałem, że przelałem, ale potem zeszła do baku. Może być tak, że paliwo dostaje się do mini zbyt szybko i czujniki odczytują, że jest pełny, podczas gdy potrzebuje tylko chwili, żeby spłynąć do właściwego baku? Trochę wadliwe rozwiązanie, jeśli tak jest. Na marginesie, mój znajomy kupił niedawno nową Toyotę i spotkał go ten sam problem.

#11 ·
Niektóre dysze pompy są zbyt czułe; odwrócenie ich do góry nogami zwykle to leczy, ale jeśli szyjka zbiornika jest ograniczona lub odpowietrznik jest niewystarczający, nigdy nie napełnisz go szybko, co jest prawdziwym bólem. Mój cooper jest absolutnie w porządku, ale brzmi jak większy zbiornik s jest bardzo inny!

#13 ·
Mała aktualizacja, zatankowałem dzisiaj na stacji Shell. Wydają się mieć cieńsze dysze (pewnie mi się wydaje). Kliknąłem po kilku sekundach ponownie, ale obróciłem ją o około 45 stopni w moją stronę. I tak było trochę łatwiej trzymać, ale w ogóle się nie wyłączyła przy pełnym ściśnięciu, dopóki nie była naprawdę pełna. Musi więc być problem z czujnikiem, gdy pompa paliwa jest pod pewnymi kątami.

#14 ·
Przechodzę przez to samo. Zupełnie nowy 2015 MCS, kontrolka silnika @ 200 mil, dealer wymienia czujnik w układzie paliwowym. 600 mil, kontrolka silnika znowu się zapala, wraca do dealera. Rozmawiając z nimi o samochodzie, zapytałem również o tankowanie, ponieważ ostatnim razem (jedyny raz), kiedy go zatankowałem, nie dało się go napełnić, pompa cały czas się wyłączała bez napełniania zbiornika.

Krótko mówiąc, dealer wymienia teraz zbiornik paliwa w ramach biuletynu serwisowego dotyczącego wadliwego zbiornika paliwa, wspaniały pierwszy tydzień.

#19 ·
Przechodzę przez to samo. Fabrycznie nowy 2015 MCS, kontrolka silnika @ 200 mil, dealer wymienia czujnik w układzie paliwowym. 600 mil, kontrolka silnika znowu się zapala, wraca do dealera. Rozmawiając z nimi o samochodzie, zapytałem również o tankowanie, ponieważ ostatnim razem (jedyny raz), kiedy wlałem do niego paliwo, nie dało się go napełnić, pompa cały czas się wyłączała bez napełniania zbiornika.

Krótko mówiąc, dealer wymienia teraz zbiornik paliwa w ramach biuletynu serwisowego dotyczącego wadliwego zbiornika paliwa, wspaniały pierwszy tydzień.
Och, mam nadzieję, że to mnie nie spotka. Byłbym bardzo rozczarowany!
(2015 MCS ładowany na lawetę w Southampton DZISIAJ!
Przepraszam, trochę podekscytowany)

#15 ·
Nigdy nie miałem takiego problemu z JCW, a ten jest regularnie napełniany z rezerwy. Właściwie to napełniam go tylko wtedy, gdy zapala się kontrolka. Zgadzam się, że pompa wyłącza się raz lub dwa razy, ale wystarczy poczekać sekundę lub dwie i uruchomić ją ponownie, ale prawie każdy samochód, jaki kiedykolwiek miałem, był podobny.

Niedawno przez pomyłkę podniosłem dyszę do diesla, cieszę się, że nie pasowała do wlewu, bo byłbym dość zawstydzony!

#17 ·
U mnie jest dobrze, odkąd wspomniałem o tym po raz pierwszy. Zazwyczaj trzymam dyszę poziomo i od wieków nie miałem żadnych problemów z klikaniem. Jak wspomniałem wcześniej, kiedy miałem problem z klikaniem, po wyciągnięciu dyszy zawsze było trochę paliwa w pobliżu górnej części zbiornika napełniania, jakby wlewało się zbyt szybko i lekko przelewało. Być może tak było i dysza się wyłączyła, ponieważ myślała, że ​​zbiornik jest pełny? Zazwyczaj miałem ten problem na stacjach Tesco, ale od kilku miesięcy tankuję na Shell bez żadnych problemów.

#18 ·
Doświadczyłem wielu nadwrażliwych pomp paliwa, ale to nie było to, co się działo. Bez względu na to, jak wolno próbowałem zatankować samochód, pompa się wyłączała. Po 15-20 wyłączeniach zrezygnowałem, mając tylko 3/4 pełnego baku. Zbiornik paliwa jest wymieniany jako wadliwy w ramach tego biuletynu serwisowego, coś jest nie tak z konstrukcją odpowietrznika, co powodowało ten problem, a także powodowało włączenie się kontrolki silnika. Przynajmniej tak mówi mi dealer, naprawdę nie mam pojęcia, co o tym myśleć w tym momencie. Kiedy w końcu odzyskam samochód, oszaleję, jeśli kontrolka silnika zaświeci się ponownie.

#22 ·
Cóż, znowu jest u dealera, kontrolka silnika znowu się zapaliła. Najwyraźniej wygląda na to samo, muszę czekać do poniedziałku, aż serwisowy "brygadzista" zajrzy do samochodu, nie ma go w soboty. To już trzeci raz, kiedy wrócił z tym samym problemem, to ich ostatnia szansa na naprawę, naprawdę denerwujące.

#23 ·
Zajęło mi trochę czasu, zanim ten problem się u mnie pojawił. Mam 2015 F56 MCS, zbudowany w listopadzie 2014 roku. Wczoraj próbowałem zatankować i pompa wyłączyła się, gdy tylko zacząłem go napełniać. Miałem ten sam problem, gdy spróbowałem innej pompy. Zostawiłem go dziś rano u dealera i właśnie otrzymałem telefon z informacją, że muszą wymienić zbiornik paliwa.

#24 ·
Oto informacje z biuletynu z września 2015 r.:
SI M16 01 15

TEMAT
Dysza wlewu paliwa wyłącza się wielokrotnie podczas tankowania

MODEL
F55 (Cooper) Wyprodukowany od 3/2014 do 7/2014
F56 (Cooper) Wyprodukowany od 3/2014 do 7/2014
F56 (JCW) Wyprodukowany od 3/2014 do 7/2014
F56 (Cooper S) Wyprodukowany od 3/2014 do 7/2014

SYTUACJA
Dysza wlewu paliwa wyłącza się wielokrotnie podczas napełniania zbiornika paliwa, niezależnie od używanej pompy.

PRZYCZYNA
Uszkodzony zawór serwisowy znajdujący się w zespole zbiornika paliwa.
Mechanizm zaworu serwisowego może czasami się zacinać w pozycji zamkniętej i ograniczać uwalnianie oparów do pochłaniacza węgla podczas tankowania.

PROCEDURA
Wymień zbiornik paliwa na P/N 16 11 7 349 679 zgodnie z instrukcją naprawy 16 11 030 „Demontaż i montaż zbiornika paliwa (wersja US NVLD)”.

Oto jak działa system, na wypadek gdyby ktoś był ciekawy.

#28 ·
Więc żeby wskrzesić stary wątek, mój model z 05-2014 zrobił to dzisiaj po raz drugi. Ostatnim razem, gdy się to zdarzyło, dealer powiedział, że to moja wina, bo przelałem zbiornik i pochłaniacz par był pełny. Nie jestem osobą, która tankuje do pełna, obsesja to problem tylko przy utrzymywaniu tego czarnego samochodu w błysku. W każdym razie wymienili pochłaniacz par, zatankowali samochód i powiedzieli, że jest w porządku. Teraz, przy trzecim tankowaniu, znowu się to dzieje. Teraz bardzo żałuję, że sprzedałem mojego 04.

#29 ·
W najbliższy piątek mój mini z 2015 roku będzie u dealera przez cały miesiąc!!! Powiedzieli, że zbiornik musi zostać wymieniony, a dwa tygodnie temu w końcu powiedzieli, że jest niedostępny. Zbiornik jest zamówiony od 5 tygodni. Bardzo frustrujące. Wysłałem już e-mail do mini corporate i powołałem się na nasze stanowe prawo dotyczące wadliwych produktów. Nie mam pojęcia, kiedy to zostanie rozwiązane, a mini również wydaje się nie mieć pojęcia.

#30 ·
Nienawidzę słyszeć, że jesteś bez samochodu od miesiąca, to nie jest sposób traktowania klienta. Kupiłem 2014 po 10 latach z 2004 R53, myśląc, że to lepsza oferta. Wygląda na to, że powinienem był pójść w innym kierunku. Dealerzy w okolicach Atlanty byli naprawdę okropni we współpracy, zwłaszcza z samochodem, który jest jeszcze na gwarancji.

Mam nadzieję, że wkrótce odzyskasz swój samochód. Zaktualizuję, kiedy dadzą mi znać, co jest nie tak.

#32 ·
Krause168

Cześć,

Otrzymałem mojego nowego mini coopera w styczniu 2017 roku i mam ten sam problem, że pistolet paliwa wyłącza się po 1 lub 2 litrach. Próbowałem różnych stacji paliw, różnych dystrybutorów, mają ten sam problem. Do wczoraj próbowałem obrócić pistolet o 180 stopni lub do góry nogami, wtedy działało dobrze. Jak tylko obracam pozycję z powrotem do normalnej, natychmiast się wyłącza.

Wygląda na to, że obrót o 180 stopni jest rozwiązaniem.

Umówiłem się na wizytę za 2 tygodnie w celu sprawdzenia układu paliwowego. Zastanawiam się, czy nadal powinienem to robić.