Mini Cooper Forum banner

Problem z kierownicą

12K views 7 replies 4 participants last post by  Hudbli  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Mam problem z kierownicą, samochód skręca w lewo i prawo i jedzie dobrze. Ale zauważyłem, że jeśli trzymasz kierownicę na godzinie 12 i pociągniesz i pociągniesz do przodu i do tyłu, wydaje się, że jest trochę luzu i słychać jakby klikanie.

Możesz zobaczyć film, co mam na myśli, może być konieczne zwiększenie głośności, aby usłyszeć ruch

Samochód to Cooper z 2014 roku z przebiegiem 22 tys. mil,

Komentarze mile widziane.

Dzięki

#2 ·
Czy to standardowe koło Cooper, które masz zamontowane? Jeśli tak, to poprzedni właściciel mógł mieć zamontowane koło JCW lub niestandardowe (popularna modyfikacja) i zamienił je z powrotem na standardowe przed sprzedażą, w takim przypadku mógł nie dokręcić wystarczająco mocno śruby mocującej.
Może warto sprawdzić śrubę lub poprosić warsztat, w którym go kupiłeś, aby to sprawdził - to dość proste.

#3 ·
Robby Vrs,

Myślę, że to standardowe koło, które było w samochodzie, sądząc po zużyciu. Wspomniałem o tym w warsztacie (nie mini) i pomyśleli, że to normalne. Nie jeżdżąc innym, nie byłem mądrzejszy, ale miałem pewne obawy. Myślę, że poproszę ich, żeby jeszcze raz sprawdzili.

Dzięki

#4 · (Edited)
Mam to samo, niedawno opracowany ruch z moim F56 Cooper z 2014 roku z przebiegiem 43000 mil. Lokalny niezależny (ex Mini) mówi, że to wrzeciono kierownicy. Zdecydowałem się kupić nową oryginalną część zamienną z eBay za 240 funtów od Mini i wkrótce ją zamontuję.

Powiedział, że jest to bezpieczne, ale może być przyczyną niepowodzenia w przeglądzie technicznym i może być tylko gorzej. Powiedział również, że to powszechny problem, ale w internecie jest o tym bardzo niewiele.

Być może trochę OCD, ale lubię, gdy moje samochody są w porządku.

#5 ·
Mam to samo, niedawno rozwinięty problem, z moim 2014 F56 Cooper z przebiegiem 43000 mil. Lokalny niezależny (ex Mini) mówi, że to wrzeciono kierownicy. Zdecydowałem się kupić nową, oryginalną część zamienną z eBay za 240 funtów od Mini i wkrótce ją zamontuję.

Powiedział, że jest to bezpieczne, ale może być przyczyną niepowodzenia przeglądu technicznego i może się tylko pogorszyć. Powiedział również, że to powszechny problem, ale bardzo mało na ten temat w internecie.

Być może trochę OCD, ale lubię, gdy moje samochody są w porządku.
Problem dotyczy kolumny kierownicy.

Przepraszam.

I tak, kupiłem złą część.

#6 ·
Mała aktualizacja

Jak mówiłem, w kierownicy było niewiele ruchu, ale zauważyłeś to tylko wtedy, gdy pociągnąłeś kierownicę do przodu i do tyłu z pewną siłą, z lewej na prawą było jak zwykle. Ten samochód ma dopiero 21 tys. km przebiegu i wygląda całkiem dobrze, pełna historia serwisowa BMW. Kolejny przegląd miał być dopiero za 7 miesięcy, ale zdecydowałem się na przegląd okresowy, choćby po to, by wymienić olej.

Sprawdzili kierownicę i powiedzieli, że jest trochę luźna i może nie przejść przeglądu technicznego, który miał się odbyć w następnym tygodniu, ma również cieknący amortyzator, o czym nie wiedziałem. Samochód wciąż był objęty 12-miesięczną gwarancją. Zadzwoniłem więc do Edinburgh Mini, z Covid 19 musiałbym umówić się na wizyty, żeby go tam zostawić. Udało mi się znaleźć lokalnego niezależnego dealera BMW i powiedzieli, że to poważna usterka, która dyskwalifikuje samochód z przeglądu technicznego, jeśli chodzi o kierownicę i tak, wymagany jest amortyzator, a koszt nowego drążka kierowniczego to około 1200 funtów i 260 funtów za nowy amortyzator.

Gwarancja była w www.autoprotect.co.uk/ i możesz z niej skorzystać w każdym warsztacie. Ale proces reklamacyjny jest dość wymagający, musisz udowodnić, że to usterka, a nie tylko zużycie. Możesz dostarczyć zdjęcie amortyzatora, który uległ awarii, ok. Ale udowodnienie, że drążek kierowniczy jest uszkodzony, a nie z powodu zużycia, to koszmar. Musiałem uzyskać drugą niezależną inspekcję i potrzebowałem kolejnego tygodnia, aby otrzymać raport. Na szczęście poruszyłem tę kwestię w warsztacie, w którym kupiłem samochód, tuż po zakupie i powiedzieli, że kierownica jest w dobrym stanie. Następnie, po zatwierdzeniu roszczenia, warsztat musiał czekać na rozpatrzenie roszczenia. Krótko mówiąc, zajęło to około 28 dni, na szczęście pracowałem z domu, więc siedziałbym tylko na podjeździe.

Miałem szczęście, że zrobiłem przegląd i serwis samochodu z wyprzedzeniem, bo w przeciwnym razie miałbym rachunek na prawie 1500 funtów minus około 100 funtów opłat za przegląd, które każą ci zapłacić. A w przypadku tych roszczeń gwarancyjnych musisz sprawdzić regulamin, aby zrozumieć, co jest objęte i jak łatwo można złożyć reklamację.

Ale samochód wciąż jest fajną rzeczą, a dzięki prostemu wydechowi robi więcej hałasu niż Cooper S i dzieci go uwielbiają, sąsiedzi mniej.