Mini Cooper Forum banner

Co tak naprawdę robi Dynamic Damper Control?

42K views 13 replies 6 participants last post by  cargusjoh  
#1 ·
Hej, mam Clubmana S All4 z 17 roku i tak naprawdę jeszcze nie bawiłem się dynamiczną kontrolą amortyzatorów.

Co dokładnie robi i kiedy powinienem ją włączać/wyłączać? Czy można jej używać w trybie sportowym? Z góry dziękuję!

#2 · (Edited)
DDC jest powiązane z trybami jazdy, niewiele można z tym zrobić. Raczej ustaw i zapomnij.
Jeśli jesteś w trybie Green lub Mid, DDC jest w najłagodniejszym ustawieniu.
Z My Mini w ustawieniach pojazdu wybierz Konfiguruj Sport. Następnie wybierz Układ napędowy i podwozie, aby po wejściu w tryb Sport reakcja na gaz się zmieniła, układ kierowniczy usztywnił się, a DDC przeszło do sztywniejszego ustawienia.

Attachments

#3 ·
Desert Rat ma prawie rację. Z DDC ma trzy ustawienia. Zielony to najdelikatniejsze i najbardziej elastyczne ustawienie dla komfortu. Środek to ustawienie pośrednie, w którym będziesz przez większość czasu, a Sport naprawdę usztywnia wszystko i sprawia, że jazda jest dość twarda i sprężysta.

#8 ·
Desert Rat prawie się nie myli. Z DDC ma trzy ustawienia. Zielony to najłagodniejsze i najbardziej elastyczne ustawienie dla wygody. Środkowy to ustawienie pośrednie, w którym będziesz przez większość czasu, a Sport naprawdę usztywnia wszystko i sprawia, że jazda jest dość twarda i sprężysta
Właściwie to błąd, a @Desert Rat ma rację. DDC ma dwa ustawienia. Zielony i ŚRODKOWY są identyczne, Sport usztywnia je.

#4 ·
To się często zdarza, ale ZIELONY/ŚRODKOWY jest o 10% bardziej miękki niż zawieszenie Cooper/Cooper S, SPORT jest o 10% sztywniejszy niż zawieszenie Cooper/Cooper S, jeśli pole wyboru jest skonfigurowane w ustawieniach pojazdu.

• Like
Reactions: El_Jefe
#10 ·
Przez ostatnie kilka lat można było zamówić JCW z VDC, standardowym zawieszeniem lub domyślnym zawieszeniem sportowym. Mam VDC, ale gdybym zamawiał nowy samochód, wybrałbym standardowe zawieszenie. Mój samochód większość czasu spędza w miękkim ustawieniu (nawet w trybie sportowym), ale uważam, że jest to najlepszy kompromis na drogach.