Mini Cooper Forum banner
21 - 35 of 35 Posts
@maaii czy możesz wyjaśnić, skąd wziąłeś dodatkowe 3 kable do tego?

Image

Udało mi się znaleźć trochę informacji na temat okablowania na stronie Port USB typu C OEM w E90.

Ale próbuję zrozumieć, skąd wziąłeś te przewody.

Zastanawiam się również, gdzie/która wiązka przewodów jest do tego używana w oryginalnym mini. Jakieś pomysły?

Tylko mała aktualizacja na ten temat. Kupiłem urządzenie wspomniane przez @BLACKBIRD wcześniej w tym wątku (Przepraszam @BLACKBIRD)

Image

To w zasadzie adapter T Block do pinów 1 i 2 dla zasilania przez USB C. Jak wspomniał @maaii pin 1 do zasilania (pin środkowy) i pin 2 masa (pin zewnętrzny). Następnie jest przedłużacz do istniejącego gniazda 12 V.

Usunięcie płyty czołowej jest dość proste. A przeniesienie mojego istniejącego USB A do tego miejsca było tylko kwestią odłączenia. Uzyskanie dostępu do oryginalnej wtyczki z tyłu adaptera 12 V jest dość trudne. Chciałbym, żeby łatwiej było go po prostu całkowicie usunąć. Widzę powód, dla którego adapter bezprzewodowy SCP po prostu go przeniósł. Dużo łatwiej ponownie przymocować. Ale po około 40 minutach zmagań z nim udało się go ponownie przymocować.

Warto zauważyć. Blok t nie jest uniwersalnym dopasowaniem i po prostu nie zatrzaskuje się razem z oryginalnym BMW (właśnie odebrałem jeden w Halfords), więc trzeba było trochę pociąć ten z Halfords, aby pasował.

Image

Jednak po podłączeniu wszystkiego mam teraz zasilanie przez USB C oraz dane i zasilanie przez USB A. Nie widzę powodu, aby nie używać jednego z urządzeń USB C do przesyłania danych/zasilania. Powinno po prostu działać jak powyżej. Jeśli do tego dojdzie, mogę się zmienić.

Dobrą rzeczą w tym jest to, że zawsze mogę polegać na oryginalnym połączeniu USB A, jeśli będę potrzebował.

Tak więc mała aktualizacja w tej sprawie. Kupiłem urządzenie wspomniane przez @BLACKBIRD wcześniej w tym wątku (Przepraszam @BLACKBIRD)
Nie ma za co przepraszać! Miałem nadzieję, że ktoś tutaj to podchwyci i będzie miał więcej czasu na zbadanie tego!

Świetna robota! (y) Mam nadzieję, że w przyszłości uda mi się to zrobić (kiedy w końcu zamontuję lusterka składane elektrycznie!!)

@BLACKBIRD instalacja nie jest taka zła, gdy już umieścisz wtyczki na swoim miejscu. Przynajmniej część wiązki oznacza, że mogę wrócić do stanu fabrycznego bez żadnych problemów.

Jeśli uda mi się to zrobić z moimi niezdarnymi umiejętnościami. Większość ludzi powinna sobie poradzić. Chociaż gdybyś mógł wyjąć gniazdo 12 V, byłoby to zrobione w połowie czasu. Nie ma tam zbyt wiele miejsca.

Nie widzę powodu, dla którego bloki danych i ładowania USB C miałyby być trudniejsze lub zagrożone. Zaktualizuję, jeśli znajdę jakieś dziwne problemy. Jeśli wszystko inne zawiedzie, wciąż mam fabryczne USB A :ROFLMAO:

Tak więc mała aktualizacja na ten temat. Kupiłem urządzenie wspomniane przez @BLACKBIRD wcześniej w tym wątku (Przepraszam @BLACKBIRD)

View attachment 85189

To w zasadzie adapter T Block do pinów 1 i 2 dla zasilania na USB C. Jak wspomniał @maaii pin 1 do zasilania (pin środkowy) i pin 2 do masy (pin zewnętrzny). Następnie jest przedłużacz do istniejącego gniazda 12 V.

Usunięcie płyty czołowej jest dość proste. A przeniesienie mojego istniejącego USB A do tego miejsca było tylko kwestią odłączenia. Dostęp do oryginalnej wtyczki z tyłu adaptera 12 V jest dość trudny. Chciałbym, żeby łatwiej było go po prostu całkowicie usunąć. Widzę powód, dla którego adapter bezprzewodowy SCP po prostu przeniósł go poniżej. O wiele łatwiej ponownie przymocować. Ale po około 40 minutach zmagań z nim udało mi się go ponownie przymocować.

Warto zauważyć. Blok T nie jest uniwersalnym dopasowaniem i po prostu nie zatrzaskuje się z oryginalnym BMW (właśnie odebrałem jeden w Halfords), więc trzeba było trochę pociąć ten z Halfords, aby pasował.

View attachment 85190

Jednak po podłączeniu wszystkiego mam teraz zasilanie przez USB C oraz dane i zasilanie przez USB A. Nie widzę powodu, aby nie używać jednego z urządzeń USB C do przesyłania danych/zasilania. Powinno po prostu działać jak powyżej. Jeśli do tego dojdzie, mogę to zmienić.

Dobrą rzeczą w tym jest to, że zawsze mogę polegać na oryginalnym połączeniu USB A, jeśli będę go potrzebował.
Hej @Chrispy0813 , czy zrobiłeś tę wiązkę samodzielnie, czy jest to część BMW? Czy możesz udostępnić link/udostępnić informacje, skąd ją wziąłeś?

Hej @Chrispy0813 , czy zrobiłeś tę wiązkę samodzielnie, czy jest to część BMW? Czy mógłbyś podać link/udostępnić, skąd ją wziąłeś?
Więc zrobiłem wiązkę samodzielnie za pomocą kilku konektorów i gniazda, które było w zestawie z blokiem USB C.

Było to wystarczająco proste do zrobienia z moją ograniczoną wiedzą. Nie jestem pewien dokładnych części. Ale mogę sprawdzić na aukcji eBay.

Więc zrobiłem sam uprząż z kilkoma konektorami widełkowymi i gniazdem, które było w zestawie z blokiem USB C.

Było to wystarczająco łatwe do zrobienia z moją ograniczoną wiedzą. Nie jestem pewien co do dokładnych części. Ale mogę sprawdzić na aukcji eBay.
Czy mógłbyś podzielić się krokami, jak to zrobiłeś? A może mógłbym wysłać trochę pieniędzy w Twoją stronę, a Ty mógłbyś zrobić jeden dla mnie? 😂

Czy mógłbyś podzielić się krokami, jak to zrobiłeś? A może mógłbym wysłać trochę pieniędzy w Twoją stronę i mógłbyś zrobić jeden dla mnie? 😂
Nie jestem pewien, czy jakość byłaby niesamowita. 🥲

Więc w zasadzie masz dwa kable, które byłyby podłączone do zapalniczki. Są one w zasadzie przedłużaczem, to tylko dwa złącza łopatkowe i widełkowe.

Następnie niebieskie złącze ma 2 przewody. Następnie łączą się one z tymi 2 przewodami na przedłużaczu 12 V.

Kiedy to robiłem. Podłączyłem złącze widełkowe do czterech przewodów. 1 zestaw dla 12 V i 1 zestaw dla zasilania usb c (niebieski). To w zasadzie kształt Y. 🙂

Nie jestem pewien, czy jakość byłaby niesamowita. 🥲

Zasadniczo masz dwa kable, które byłyby podłączone do zapalniczki. Są one w zasadzie przedłużaczem, to tylko dwa złącza łopatkowe i widełkowe.

Następnie niebieskie złącze ma na nich 2 przewody. Następnie łączą się one z tymi 2 przewodami na przedłużaczu 12 V.

Kiedy to robiłem. Podłączyłem złącze widełkowe do czterech przewodów. 1 zestaw dla 12 V i 1 zestaw dla zasilania USB c (niebieski). To w zasadzie kształt Y. 🙂
Wysłałem Ci wiadomość prywatną :)

Zastanawiam się więc, czy warto instalować typ C, to dlaczego nie zamontować podwójnego obok siebie?
Co przegapiłem?

Co ważniejsze... czy to oznacza, że będę mógł używać 2 portów jednocześnie i 2 telefonów, tak jak pozwalał na to mój F56 z 2014 roku?
Zamiast Apple Car Phone lub USB, ale nie oba...

Mała aktualizacja w tej sprawie. Kupiłem jednostkę wspomnianą wcześniej w tym wątku przez @BLACKBIRD (Przepraszam @BLACKBIRD)

View attachment 85189

To w zasadzie adapter T-Block do pinów 1 i 2 zasilania na USB C. Jak wspomniał @maaii, pin 1 do zasilania (środkowy pin), a pin 2 do masy (zewnętrzny pin). Następnie jest przedłużacz do istniejącego gniazda 12V.

Demontaż panelu czołowego jest dość prosty. A przeniesienie mojego istniejącego USB A do tego miejsca było tylko kwestią odłączenia. Dostęp do oryginalnej wtyczki z tyłu adaptera 12V jest dość trudny. Szkoda, że nie było łatwiej go całkowicie usunąć. Rozumiem powód, dla którego adapter bezprzewodowy SCP po prostu przeniósł go poniżej. Znacznie łatwiej go ponownie podłączyć. Ale po około 40 minutach walki udało mi się go ponownie podłączyć.

Warto zauważyć. T-blok nie jest uniwersalnym dopasowaniem i nie zatrzaskuje się po prostu z oryginalnym BMW (właśnie kupiłem jeden w Halfords). Więc musiałem trochę przyciąć ten z Halfords, aby pasował.

View attachment 85190

Jednak po podłączeniu wszystkiego mam teraz zasilanie przez USB C oraz dane i zasilanie przez USB A. Nie widzę powodu, aby nie używać żadnej z jednostek USB C do danych/zasilania. Powinno działać tak jak powyżej. Jeśli zajdzie potrzeba, mogę się przesiąść.

Dobrą rzeczą w tym jest to, że zawsze mogę polegać na oryginalnym połączeniu USB A, jeśli będę tego potrzebował.
@Chrispy0813 Czy jest szansa, że zrobisz kolejny i go sprzedasz? Albo czy możesz zrobić zdjęcia z bliska, jak powinno wyglądać okablowanie, żeby można było je skopiować?? i podać linki do użytych złączek?

21 - 35 of 35 Posts