Mini Cooper Forum banner

Komunikat o awarii tempomatu i ogranicznika prędkości z podłączonym urządzeniem zewnętrznym

1 reading
13K views 16 replies 7 participants last post by  Minimoo122  
#1 ·
Cześć,

Kupiłem właśnie Mini Cooper F55 z 2017 roku i otrzymuję komunikaty ostrzegawcze o awarii tempomatu, a czasem o awarii ogranicznika prędkości. W tym czasie nie korzystam z żadnej z tych funkcji.

Dealer sprawdził kody błędów, ale niewiele mu mówią i za każdym razem, gdy jedzie na jazdę próbną, nigdy nie pojawiają się żadne komunikaty.

Próbowałem różnych rzeczy i odkryłem, że te komunikaty pojawiają się tylko wtedy, gdy mam 'Urządzenie zewnętrzne' podłączone do multimediów. Może to być pendrive odtwarzający muzykę lub telefon podłączony przez Bluetooth. Jeśli słucham radia, nie ma problemu.

Czy ktoś jeszcze miał ten problem?

Wiem, że u niektórych osób pojawiały się te komunikaty i był to problem z pierścieniem ślizgowym. Ale nie jestem pewien, czy mój problem jest taki sam, ponieważ występuje tylko wtedy, gdy mam podłączone urządzenie zewnętrzne.

#3 ·
Nie, samochód nie stoi przez kilka dni. Dzieje się to dzień po dniu.

Nie wiem, czy to oryginalny akumulator, czy nie.

Problem wydaje się zaczynać po podłączeniu urządzenia zewnętrznego (pendrive'a lub telefonu). Wydaje się to 'aktywować' problem. Komunikaty zaczynają się pojawiać. Nawet jeśli przełączę z powrotem na radio, komunikaty będą nadal się pojawiać. Kiedy samochód jest zaparkowany i wyłączony na jakiś czas, wydaje się to resetować go z powrotem do normy.

#4 ·
Cóż, w takim razie jestem w kropce. Trudno sobie wyobrazić, że pendrive lub telefon mogą powodować problem, który spowodowałby wyświetlanie przez samochód komunikatów o błędzie, takich jak "Błąd tempomatu" lub "Błąd ograniczenia prędkości".

Czy pendrive i telefon działają po podłączeniu do innego urządzenia niż Twój samochód?

#6 ·
Cóż, jestem w kropce.

Chwytam się brzytwy - i szczerze mówiąc, nie liczę na to, że to pomoże - zmień czas połączenia.

O ile instrukcja obsługi nie przewiduje podłączania tych urządzeń o określonych porach, jeśli podłączasz pendrive/podłączasz telefon przed uruchomieniem silnika, zrób to po uruchomieniu silnika. Lub jeśli łączysz się po uruchomieniu silnika, spróbuj podłączyć (przynajmniej włożyć) pendrive i telefon przed uruchomieniem silnika.

I w tym samym duchu zmień kolejność, w jakiej podłączasz urządzenie jako pierwsze. I w jakiejkolwiek kolejności używasz, nie podłączaj urządzeń zbyt blisko siebie. Podłącz pierwsze urządzenie, które wybierzesz jako pierwsze, a następnie odczekaj chwilę - sekundy - a następnie podłącz drugie urządzenie.

Tak, mało prawdopodobne, że powyższe w jakikolwiek sposób pomoże.

#7 ·
Próbowałem połączyć się po uruchomieniu silnika, połączyłem się automatycznie przez Bluetooth przy uruchomieniu, próbowałem połączyć się po przejechaniu kilku mil. Wszystko to samo. Otrzymuję pierwszą wiadomość około 2 minuty po połączeniu.
Będę musiał ponownie porozmawiać z dealerem.
Dzięki za pomysły.

#8 ·
Próbowałem połączyć się po uruchomieniu silnika, łączyłem się automatycznie przez bluetooth przy uruchomieniu, próbowałem połączyć się po przejechaniu kilku mil. Wszystko to samo. Otrzymuję pierwszą wiadomość około 2 minuty po połączeniu.
Będę musiał ponownie porozmawiać z dealerem.
Dzięki za pomysły.
Byłem na ostatnim chwytaniu się słomki. Naprawdę pendrive i telefon powinny po prostu działać.

#9 ·
Mam mini z 2016 roku i otrzymuję te same komunikaty co Greg888.

Awaria tempomatu
Awaria ogranicznika prędkości

Mam ten samochód od 4 lat, ale to zaczęło się w ciągu ostatnich kilku miesięcy.

Warsztat mówi, że można jeździć, ale w końcu klakson przestanie działać, ponieważ jest na tym samym obwodzie, a to będzie powodem do oblania przeglądu technicznego.
Czy to znana usterka i czy Mini wymieni wadliwą część?
Warsztat może to naprawić, ale będzie to kosztować około 300 funtów.

Bardzo denerwujące, ponieważ samochód działa dobrze i tak czy inaczej nie korzystam z tych funkcji.

#10 ·
Cześć,

Miałem ten sam problem w samochodzie znajomego, mini cooper 2016

Awaria tempomatu
Awaria ogranicznika prędkości

Jeśli szybko poruszasz kierownicą w lewo i prawo, usterka zwykle znika na krótki czas.

Po kilku wyszukiwaniach w Google okazało się, że to pierścień ślizgowy ulega awarii (jednostka bezpośrednio za kierownicą z kolumnami)
Inne objawy to kapryśne elementy sterowania kierownicą / działanie klaksonu.

Kupiłem używaną jednostkę z flee bay za 30 do 50 funtów i wymieniłem ją, nie wymaga kodowania, usterka usunięta, wszystko działa jak należy, brak komunikatów o błędach.

Najtrudniejszą częścią jest zdjęcie poduszki powietrznej.

#15 ·
Wydaje się to być powszechny problem, widziałem to po raz pierwszy.

Moim zdaniem tak, mini jest tego świadome, to czy się do tego przyznają, to inna sprawa.

Jeśli część zostanie kupiona nowa od mini, będzie to drogie, moim zdaniem £200 - £300 plus robocizna

Mógłbyś dostać własny egzemplarz z serwisu ebay (link poniżej), a następnie poprosić warsztat o jego zamontowanie, w sumie £200 lub mniej, w zależności od stawki za robociznę.

Zrobiłem to w mniej niż godzinę.

Mam nadzieję, że to pomoże